olcsó,gyors receptek

RAKOTT KARFIOL 4 személyre

karfiol ( kb labdányi fej )

2 tasak (1 doboz ) gyors rizs

kb 20-30 dkg főtt,füstölt tarja

tejföl ízlés szerint

vegeta ízlés szerint

1 csg lapsajt

A megfőtt rizst egy kizsírozott , kimorzsázott tepsibe simítjuk, rászórjuk a felkockázott tarját, erre ültetjük a megfőtt ( kb 5-10 perc ) karfiol rózsákat, leöntjük a kanál liszttel,vegetával, kis vízzel elkevert tejföllel és ráhelyezzük a sajt lapokat. Sütőben a sajt megolvadásáig  (kb 15-20 perc ) sütjük.

Jó étvágyat!

15 perces karácsonyi gesztenyetorta

 

  • 2 csomag gesztenyemassza
  • 25 dkg háztartási keksz (a legjobb a házi keksz)
  • 13 dkg vaj
  • 1 narancs leve
  • 5 cl rum
  • igény szerint baracklekvár
  • meggybefőtt leve

A habtetőhöz:

  • 3 tojásfehérje
  • 6 dkg nyírfacukor

Elkészítési idő: 15 perc

 

Gesztenyetorta (illusztráció)

A háztartási kekszet ledarálod, majd az olvasztott vajjal egy műanyag keverőtálban összekevered. Az így kapott masszát egy magas peremű tortaforma aljára nyomkodod, majd kis időre hűtőbe teszed. Megjegyzés: ha száraznak érzed a masszát, szükség szerint néhány kanál baracklekvárral (akár főtt kávéval) omlós tészta keménységűre gyúrd. (Van aki kakaóport is tesz hozzá.)

Közben a két gesztenymasszát krumplinyomón átnyomod, vagy reszelő nagylyukú lyukán lereszeled, hozzáadod a rumot, hozzáfacsarod a narancs levét. Ha nem elég krémes, akkor meggybefőtt levével is lágyíthatod, majd a megkeményedett torta alapra helyezed, azon egyenletesen elsimítod.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vered, majd a gesztenyeréteg tetejére simítod. A sütő grillező funkcióján addig sütöd, amíg halványszínű lesz – körülbelül 1-2 perc, vigyázz, mert könnyen elég. Jó étvágyat!

 

 

Mákosguba-felfújt
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:


4 darab szikkadt kifli karikára vágva
• 4-5 dl tej
• 3 evőkanál cukor
• 2 tojássárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 15 dkg mák

A habhoz:

• 2 tojásfehérje
• 2 evőkanál cukor
• fél üveg meggybefőtt
• vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

 

Az öt legjobb karácsonyi sütemény


A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.
A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle.
180 °C-os sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.


• Elkészítési idő: 60 perc.

Madártej

Hozzávalók:
1 l tej
4 tojás kettéválasztva
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukor
2 vaníliás cukor

Elkészítése:
A tejet takaréklángon föltesszük egy lábosban főni.
Közben a tojások fehérjéket habverővel keményre felverjük, hozzákeverünk 2-3 evőkanál porcukrot, - ki mennyire édesszájú -, és 1 tasak vaníliás cukrot.

Evőkanállal a tejbe a felvert tojásfehérjéből galuskákat szaggatunk, egyszerre 4-5-öt, hogy kényelmesen elférjenek, kb. 1 perc múlva megfordítjuk őket, majd következő 1 perc múlva szűrőkanállal félretesszük a megfőtt habfelhőket egy tálba, amit rögtön fedjünk le, hogy ne essenek össze a habok. Amíg van a habból addig szaggatjuk, főzzük, félretesszük, lefedjük...
Azután a tejet félrehúzhatjuk a tűzről. A tojássárgákhoz keverjünk 3 evőkanál cukrot, egy vaníliás cukrot. A tejből tegyünk egy-két evőkanálnyit a tojássárgás keverékhez, azzal higítsuk, és úgy öntsük hozzá a tejhez, kevergetve, hogy ne csomósodjon.
Húzzuk vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett forraljunk rajta egyet.
Végül a habfelhőket öntsük a kész tejre, és lefedve hűtsük le.

Karalábé főzelék

Hozzávalók:

személyenkénk 1-1 karalábé

petrezselyemzöld

kevés só

1-2 dl tej

ízlés szerint fűszerek

A megmosott karalábét apró kockákra vágom, és kevés vízben, fedő alatt kb 1/2 órát párolom amíg puha nem lesz. Akkor hozzákeverem a kevéske sót,- csak minimális,hogy kihozza a karalábé  ízét-leszórom kb 1-2 evőkanálnyi liszttel, felöntöm egy kis vízzel, hogy elkeveredjen, és a tejjel. Hozzákeverem a fűszereket,a petrezselymet, jól elkeverem.

Jó étvágyat!

Császármorzsa

Hozzávalók:

2 személyre 1-1 bögre liszt és búzadara, 2 bögre tej, kevés cukor, 2 tojás, 1 citrom lereszelt héja, kevés citromlé, ízlés szerint mazsola, kb 8-10 dkg vaj -nem margarin.

A lisztet,darát és a tejet összekeverem, és 1-3 órát állni hagyom.

A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, belereszelem a jól megmosott citrom héját, hozzáadom a kevés citromlevet, a vaj felét,a mazsolátés jól összekeverem, és beleöntöm a lisztes,darás masszába. Felverem a tojások fehérjét, és azt is hozzákeverem. Közben a vaj másik felét felolvasztom egy tepsiben. A masszát a tepsibe öntöm, és forró sütőben kb fél órát sütöm. Amikor már elkezd pirulni a teteje kiveszem, és összeszaggatom. (Ne túl apróra!) Takarékra veszem a sütőt, és kb 15-20 percre visszateszem a tésztát.

tetszés szerint porcukorral, és/vagy lekvárral tálalom.

ALMÁS RÖSZTI

Hozzávalók 2 főre:

  • 200 g burgonya 
  • 200 g savanykás alma
  • só 
  • 450 vaj
  • pár csepp citromlé
  • 1 púpos teáskanál kukoricakeményítő (gmo mentes)
  • olaj a sütéshez

 

MÁRTÁS HOZZÁ

  • 1/3 csokor friss petrezselyem,
  • 2 ek extra szűz olíva olaj,
  • ½ citrom leve

Madártej

Amire szükséged lesz:
- 1,5l tej
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 cs vaníliás cukor

így csináld:
A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat a cukorral keverd habosra, majd folytonos kevergetés mellett öntsd a forró tejbe. A fehérjéket verd kemény habbá, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eressz bele. Mindkét oldalukat főzd meg a habgombócoknak, majd a tejjel együtt hűtsd le őket. Ha sűrűbbre szeretnéd a tejes részt készíteni, tegyél bele egy evőkanál lisztet, és úgy forrald fel. Hidegen tálald.

KÖRÖZÖTT

25dkg túró

1evőkanál tejföl

kb 1 teáskanál mustár

kb 1 teáskanál köménymag

1 nagy fej hagyma

kb 5 dkg vaj (egy kis vaj fele)

kb 1 kávéskanál pritamin vagy csipet só és piros paprika

Ezek a mennyiségek ízlés szerint változtathatók.

A hagymát lereszeljük, a túrót szitán áttörjük, ( villával elnyomkodva is jó) hozzáadjuk atejfölt, a vajat, a mustárt, a pritamint, a köménymagot.

Az egészet összekeverjük, és már tálalhatjuk is.

Én a tetejére teszek kis ketsupot és snidlinget.